Oranjetipje

Oranjetipje (man)

Deze keer in "Laatste nieuws" een klein verhaaltje over Oranjetipjes en hoe ik ze gefotografeerd heb. Was op weg naar huis toen ik langs een plek reed waar ik wel eens vaker kwam en waar ook Oranjetipjes gezien waren. 
Ondanks het mindere weer, het regende nog net niet, toch de afslag naar het velde genomen en op zoektocht gegaan. Als eerst het mannetje gevonden. Het mannetje is herkenbaar aan de oranje vlek (tip) op de punt van de vleugel. 

Op de foto bovenaan dit artikel zie je een licht oranje schijnsel door de vleugel. Helaas was de temperatuur zodanig dat de vleugels niet een keer van elkaar gingen en dus moest ik het met dichte vleugels doen. 
Na tig foto's van dit mannetje op deze manier geschoten te hebben wilde ik eens wat anders proberen. Ik wilde dit vlindertje het liefst in een zwarte achtergrond hebben. Maar hoe doe je dat overdag? 
Heel eenvoudig. Je gebruikt een flitser, liefst eentje die je handmatig kan instellen wat sterkte (of eigenlijk de tijdsduur) van de flits. Ook moet de flitser High Speed Sync aan kunnen. Het is even priegelen maar uiteindelijk lukt het.
Volg een paar stappen hiervoor.
- Maak je compositie zoals je die hebben wilt, met in gedachte dat de achtergrond zwart gaat worden. (makkelijk als je je camera op statief zet).
  Ik heb de camera zo neergezet dat het sensorvlak evenwijdig loopt met de vlinder, zodat ik weinig scherpte diepte nodig heb voor een scherpe vlinder.
- Zet je camera nu in de handmatig stand en kies een diafragma, aangezien we weinig achtergrond te zien zullen krijgen heb ik hier gekozen voor F5.6.
- Sluiterijd stel ik in op 1/800 om mee te beginnen Ik wil een donkere achtergrond dus de foto zonder gebruik van de flitser moet donker cq zwart worden. Dit regel je met de sluitertijd. Is de foto nog t licht pak dan een snellere sluitertijd. Uiteindelijk kwam ik op 1/2000 sec uit.
- Nu komt de flitser er bij kijken. Aangezien ook deze handmatig bediend wordt (behalve het flitsen zelf) begin ik bij 1/8 van de volle kracht en ga van hier uit verder meer of minder licht geven. Zorg wel dat de flitser tijdens deze acties op dezelfde afstand van je onderwerp blijft staan. Doe je dit niet dan kun je weer opnieuw beginnen.
- Als je uiteindelijk dan ook de flits op de goede sterkte hebt krijg je uiteindelijk een resultaat van het oranjetipje belicht door de flitser met een donkere of zwarte achtergrond.

Oranjetipje (man) ingeflitst
Oranjetipje (man) ingeflitst

Ook kun je nu iets met tegenlicht gaan doen. Zet nu de flitser op dezelfde afstand tot de vlinder neer maar nu aan de andere kant zodat je als het ware tegen de flitser in fotografeert. Hierdoor krijg je een mooi silhouet en omdat de vleugel ook nog eens een beetje doorschijnend zijn krijg je ook nog de oranje tip te zien. De foto hieronder is gemaakt door tegen de flitser in te fotograferen. Zorg er wel voor dat het licht niet direct in de camera flitst want dan wordt het effect minder mooi door de lensflare, die ik hier niet wilde hebben.

Oranjetipje (man) ingeflitst
Oranjetipje (man) ingelijst met tegenflits, hier is ook duidelijk de oranje vlek op de binnenkant van de vleugels te zien.